Valmanifest för kårvalet vid Umeå Studentkår

Arbetarpartiet utgör det studentfackliga alternativet vid Umeå Studentkår. Vi anser att kåren bör prioritera frågor som exempelvis att ta strid för ett ökat antal lärarledda timmar i grundutbildningen –istället för att leka storkrögare (och driva verksamheten i konkurs).

Vi är bärare av den ”röda traditionen” på Umeå universitet och har verkat vid universitetet sedan 1973. Tidigare hette vi Rättvisepartiet Offensiv. Arbetarpartiet finns även representerat i Umeå kommunfullmäktige sedan 1991. I valet 2014 fick drygt 2 000 röster och två mandat.

Här nedan kan du läsa om våra viktigaste frågor i kårvalet den 13-23 april 2015.

Ett axplock av vad vi har uträttat på universitetet de senaste åren:

Försvarat demokratin på Umeå Studentkår. Våren 2013 avslöjade vi att valsystemet i kårvalet lämnade fritt fram för omfattande valfusk. Ytterst ansvariga för denna demokratiska skandal var nuvarande kårordföranden Linus Lundström (Vänsterns Studentförbund) och vice ordförande i valnämnden (från Liberala Studenter). Trots att flera fall av valfusk uppmärksammats, bland annat av Svt Västerbottensnytt, beslutade Lundström att valet skulle fullföljas och godkännas. De häpnadsväckande demokratiska bristerna ledde till att kåren beordrades att göra om valsystemet inför framtida val.

Stått fast vid motståndet mot Kårhuset i Coronas gamla lokaler. När Kårhuset skulle röstas igenom i kårfullmäktige gjorde Arbetarpartiet och Vänsterns Studentförbund (VSF) gemensam sak och sade kraftfullt Nej till projektet. När VSF tog över styret av studentkåren la de dock inte ned verksamheten. Istället drev de Kårhuset vidare mot den oundvikliga konkursen och 700 000-kronorsförlusten 2014. Hade VSF stått fast vid motståndet mot Kårhuset hade det kunnat rädda 700 000 kr av studenternas pengar. Vi beklagar VSF:s svek i denna fråga.

Bekämpat rasism och nazism. Arbetarpartiet har utgjort en viktig del i den antirasistiska rörelsen i Umeå sedan 1989 – första gången som Sverigedemokraterna försökte etablera sig i stan. När våldssekten Svenska Motståndsrörelsen besökte Umeå den 7 september och attackerade förbipasserande lördagsflanörer var våra medlemmar bland de första på plats och ringde runt för att mobilisera till en motdemonstration.

Så går röstningen till

Kårvalet startar den 13 april 2015. Då kommer vi att publicera instruktioner för hur du röstar på Arbetarpartiet. För att kunna rösta i kårvalet måste du vara medlem i Umeå Studentkår. Arbetarpartiets valbeteckning i kårvalet är ”Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ”. Du kan läsa mer på www.karval.nu.

Comments are closed.