Kryperiet för Erdogan och Nato hotar demokratin i Sverige & kurdernas liv i Syrien

Protestmöte lördag 18 februari
Rådhustorget i Umeå kl 13.00

Turkiet saknar grundläggande demokratiska fri- och rättigheter. I en rapport från Sveriges regeringskansli i maj 2021 beskrivs situationen i Turkiet bl a på följande sätt: de ”mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer urholkas fortlöpande … Lagar om terrorism … liksom anklagelser om förtal av presidenten, används för att tysta oliktänkande och regimkritiker … Regimen utför frihetsberövanden, hot och våld mot journalister, övervakning, regleringar och självcensur … Regimen utför inskränkningar av yttrande-, press- och informationsfriheten …”

Sveriges stats- och utrikesministrar borde försvara de demokratiska fri- och rättigheterna – både i Sverige och Turkiet. Men de gör tvärtom. I panik angriper Ulf Kristersson och Tobias Billström en aktion där en docka som föreställer Turkiets odemokratiske president hängdes upp i fötterna. Det är stats- och utrikesministrarnas moraliska plikt att säga att aktionen, till försvar för de kurder som Erdogan för krig emot i Syrien, ryms inom ramen för yttrandefriheten i Sverige. Men istället lade sig regeringens två främsta företrädare platt och förklarade att de hade ”förståelse” för Turkiets odemokratiske president Erdogan. Statsministern angrep dockaktionen för att den utgjorde ett ”sabotage” mot Sveriges Nato-ansökan. Billström spädde bl a på med att ”Aktionen spelar Ryssland i händerna och försvagar vårt land”.

Men det är Erdogan som samarbetar med Ryssland. Sedan i november ifjol skjuter Turkiets militär granater och fäller bomber över kurderna i Syrien och Irak. Men Erdogan vill gå längre. Han vill att Turkiets armé ska invadera Syrien för att kunna krossa det självstyre som de förtryckta kurderna har lyckats upprättat där. För att kunna göra detta vill Erdogan ha den ryske presidenten Putins hjälp! Det var bl a mot denna plan som dockaktionen genomfördes – inom ramen för svensk yttrandefrihet. Det borde stats- och utrikesministrarna ha tänkt på.

Kurderna förtjänar vårt stöd. Kurderna i Syrien och Irak spelade en helt avgörande roll i att besegra den Islamiska Staten (Daesh) som begick ohyggliga folkmord och massvåldtäkter i Irak och Syrien samt utförde fruktansvärde terrorhandlingar i så många länder, däribland i Sverige. Minns de fem döda och 15 skadade på Drottninggatan 2017.

Idag har kurderna fått ansvaret för att bevaka tiotusentals IS-krigare och deras familjer som sitter i fängelser och fångläger. Kurderna förtjänar vårt stöd. Men Kristersson och Billström stöttar istället kurdernas värste fiende, Erdogan, som samarbetar med Putin mot kurderna!

Trots detta drar sig inte statsministern för att kalla de som protesterar för ”nyttiga idioter”. Tala om att kasta sten i glashus.

Nato hotar yttrandefriheten. Detta krypande för Erdogan, och den förvridna politiska logik som ligger bakom, beror på att statsministern och utrikesministern hyser större lojalitet med Sveriges Nato-ansökan än med Sveriges yttrandefrihet.

Det protestmöte på Rådhustorget i Umeå lördagen den 18 februari som Arbetarpartiet bjuder in till handlar om just detta. Medverkar gör bl a representanter för kurdernas variant av Röda korset – Röda Solen.
(läs mer om Röda Solen här)